Tévhitek az otthoni szőnyegtisztítással kapcsolatban

Ebben a cikkben az otthoni szőnyegtisztítással kapcsolatos tippekről szeretnénk lerántani a leplet. Sok trükköt lehet olvasni az interneten azzal kapcsolatban, hogyan tüntessük el a kisebb balesetek nyomait, azonban sokszor nagyobb zűr lesz a végeredmény, mint korábban volt.

Egy kis kémia

Folteltávolításra sokszor ajánlják az ammóniát, bár tény, hígítva javasolják, mégis szerintünk eszedbe jut, hogy a haj szőkítésére használják, így könnyen megeshet, hogy nem csak a kárpit, szőnyeg foltját, hanem még a színét is kiszedi, sőt ahogy a hajat, úgy a szőnyeg szálait is szétmarhatja.

Ha felfedezel egy régebbi foltot, vagy vérfolt keletkezik a szőnyegen, könnyedén kiszedi a hidrogén-peroxid, ezzel a szerrel csupán az a gond, hogy valójában egy gyenge sav és erős oxidálószer, ráadásul számos tisztítószószerben színtelenítő- és fehérítő hatású összetevők között szerepel, ezáltal kiszedi a szőnyeg színét is, de ennél még veszélyesebb is lehet, hiszen könnyen bomlik hőfejlődés kíséretében. Ruhán vagy más éghető szerves anyagon megszáradva tüzet is okozhat.

Zsírfoltok, vizelet és hányás eltávolítására és fertőtlenítésre ajánlják a szódabikarbónát, vastagon leszórni a foltot, hagyni megszáradni majd kiporszívózni. Bár a legtöbbször ártalmatlan és sokan használják függönymosáskor, talán ezért láthatod javaslatként az otthoni szőnyegtisztításra is. Azonban nem fehéríti a függönyt, hanem fakítja, ezért tűnik fehérebbnek a végeredmény. Ugyanez megeshet a szőnyeggel is, kifakítja a színét, esetleg be is sárgíthatja, attól függ, milyen anyagból készült a szőnyeged.

A kilöttyent vörösborra sokan javasolják sót, mert kiszedi a vörösbor színét, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy ezt az anyagot például szappanok, festékek oldatokból való kiválasztására bőrcserzésre (nyers állati bőr kiszárítására) is használják, bár önmagában ártalmatlannak ítélhetjük, folyadékkal keveredve bizony tud galibát okozni.

A fenti szereknél legtöbbször az a jó tanács, hogy szórd rá a foltra, dörzsöld bele és hagyd állni, majd porszívózd ki, ez azonban a hosszú szálú szőnyegeknél (pl. shaggy szőnyegek) sehogy sem kivitelezhető, a folt garantáltan ott marad és szépen lassan dolgozik, ráadásul egyre jobban beletaposod a szőnyegbe.

Folyadékot folyadékkal tisztítási módszerek

Kávé és teafolt eltávolítására javasolják a sört, na most ezt nem szeretnénk ragozni, hogy a sör miért nem jó – egy szőnyeget otthoni módszerekkel nem lehet kiszárítani, maximum ha 40 °C a hőmérséklet, ráadásul a sör addig is büdösödik és rohad amíg ki nem szárad.

Az ecetet a szőnyeg színének megújítására, fertőtlenítésére és szagtalanítására szokták ajánlani. Sör, Cola és tejfoltok eltávolítására, vagyis az eddigiek alapján ha kiöntöd a teát önts rá sört, a sörre pedig ecetet? Sehogy nem jó ez az eljárás. Az ecetet vízkő eltávolítására is használják, és ha a vízkővel elbánik, vajon semmi kárt nem tesz a szőnyegben? Dehogynem, az ecet egy sav ezért is van ráírva, hogy hígítás nélkül nem fogyasztható! Ha pedig sav, akkor már, fakít nem is beszélve arról, hogy nagyon sokára szellőzik ki a jellegzetes szaga.

A megszáradt vörösbor foltok kiszedésére sokan a felforralt tejet javasolják, amivel csupán az a gond, hogy a tej nem színfoltok eltávolítására való, sokszor ha megszárad foltot hagy, ráadásul folyadék könnyen bejut a szálak legaljára ott pedig szépen bebüdösödik és olyan illat lesz a lakásban, mintha egy kefires dobozban élnél.

Az egyik kedvencünk pedig a zöld tea, amit a poros, dohos szőnyeg tisztítására ajánlanak, egy jó erős teát kell lefőzni, ráspriccelni majd kiporszívózni a szőnyeget. Mi is ezzel a gond? Biztosan veled is előfordult már, hogy ott maradt a bögre a teában este, és reggel láttad, hogy hoppá ez sokkal barnább, mint volt, mintha több filter ázott volna benne egész éjjel. Bár szaga nem lesz, de ha te ráspricceled a szőnyegre, ott is garantáltan besötétedik és azt sose fogod kiporszívózni!

Mi a tanulság az otthoni szőnyegtisztítással kapcsolatban?

Nem szabad kapkodni, nem érdemes próbálkozni és még nagyobb gondot csinálni magunknak. Ahogy dédanyáink mondták, a tiszta víz mindenre jó. Ha bármilyen baleset éri a szőnyegedet, egy tiszta szivaccsal és meleg vízzel dörzsöld ki a szőnyegből (de ne a szivacs dörzsi felével, mert roncsolja szőnyeget).

Aztán pedig fordulj szakemberhez, mert ők professzionálisan el tudják távolítani a foltokat is. Fellazítják a szőnyeg letaposott szálait egy szőrös kefe segítségével, majd következik az átmosás és tisztítás, végül pedig egy szárítórendszerben pihen meg a szőnyeg, így nem deformálódik el száradás közben.

A Proclean csapata szívesen segít neked, itt olvashatsz szolgáltatásainkról.

Kérje árajánlatunkat most!

Keressen minket elérhetőségeink egyiken, vagy nézze meg árkalkulátorunk segítségével, milyen árakra számíthat.

Szőnyegtisztítás